fredag 24 juli 2015

Raw kola- och nougatbars

På begäran :-)


Raw kola- och nougatbars


Chokladtäcke

1 dl kokosolja
50g kakaosmör
1 dl kokossocker
1,5 dl kakaopulver

Nougattäcke

100g kakaosmör
1 dl mesquite
0,5 dl lucuma
1 tsk vanilj
0,5 dl carob
1 dl kokossocker (eller mer)
1 dl bovetepuffar (kan uteslutas)

Kolatäcke

20 dadlar (antingen medjool eller blötlagda deglet nour)
1 dl valnötter
1 nypa vanilj
1 krm salt
0,5 dl kokosolja

Chokladtäcke:

Smält kokosolja tillsammans med kakaosmör, blanda i alla övriga ingredienser. Klä är gratängform/ plåt med bakplåtspapper och häll ca hälften av chokladtäcket i botten av formen. Ställ in i frysen.



 Nougattäcke:

Smält kakaosmöret. Blanda med mesquite, carob, lucuma, vanilj och kokossocker. Häll i det puffade bovetet (för extra krispighet).


Kolatäcket:

Mixa dadlar och valnötter i matberedare tills du får en jämn smet. Häll i vanilj, salt och kokosolja. Kör försiktigt igång matberedaren bara så pass länge att kokosoljan är integrerad i smeten.


Montering

Ta ut formen/ plåten ut frysen. Bred på nougattäcket följt av kolatäcket. Avsluta med resten av chokladen. Ställ in i frysen 20 minuter/ kylen 1 timme innan servering.


Lycka till!
Vilda

söndag 12 juli 2015

Dagens sallad: Fusk-äggsallad med krasse och sharonfrukt

Sommaren är tid för gäster på Österlen och vi är så väldans glada att få ta emot så många härliga av dom nu när vi har ett lite större hus... och man blir lite nykär i Österlen också när man väntas visa folk runt i denna lilla paradishörna. 

Dagens sallad episod 6:


 Fusk-äggsallad med krasse och sharonfrukt

1 broccolihuvud
1 blomkålshuvud (på bilden har lila och gul blomkål använts)
4 msk krasse
1 sharonfrukt
100g baby spenat
Valfria groddar
snabbpicklad rödlök

Dressing

1 tsk svart salt
1 nypa svartpeppar
2 msk tamari
Vatten


Gör småbuketter av broccoli och blomkål. Skiva sharonfrukten. Blanda frukt med buketter.


Mixa ihop dressingen i mixer. Blanda med grönsakerna. Smaka av med himalayasalt/ tamari och peppar.


Lägg babyspenatbladen i en skål och häll grönsakerna ovanpå. Klipp krasse över salladen. 


Toppa med picklad rödlök och groddar.



Supergott!

Sommarkramar,
Vilda

lördag 11 juli 2015

Dagens sallad: Jordgubbssallad, syrad rödlök och

Dagens sallad episod 5:


Jordgubbsallad med snabbpicklad rödlök och fänkål

3 dl jordgubbar
1 halv fänkål
1 valfritt salladshuvud
Balsamvänäger
ev. spirulinaströssel

Snabbpicklad rödlök

1 (eller fler om du vill göra och ha i kylen) rödlök
0,5 dl äppelcidervinäger
2 msk kokossocker
1 nypa salt
Några kvistar timjan
ev. rödbetsjuice för färgen


Börja med att pickla rödlöken. Skiva löken fint. Blanda med ingredienserna för spadet och låt stå medan du gör resten av salladen. Rester av den picklade löken kan du spara i kylskåpet till senare rätter i minst en vecka.


Klyfta jordgubbar, skiva  fänkål, riv sänder salladsblad och blanda ihop alla ingredienser i en skål. Toppa med den snabbpicklade rödlöken. 


Servera med balsamvinäger.


Denna sallad passar bra att servera spirulinaströssel till. 


Trevlig lördag!
Vilda

fredag 10 juli 2015

Dagens sallad: Sataymorötter

Dagens energitjuv vad att vakna till en man som drömt att vi var skyldiga vår gamla logistikfirma 200 miljoner kronor och knappt hämtat sig av chocken. Givande, däremot, var tillagningen och avnjutningen av dagens sallad. En härlig (dock lite fusk-raw)

Dagens sallad, episod 4: Sataymorötter


Sataymorötter

2 morötter, rivna
2 lila morötter, rivna
2 gula morötter, rivna 
0,5 dl skalade hampafrön

Sataysås

4 msk jordnötssmör (ej raw, kan ersättas med annat nöt-/ frösmör)
1 msk tamari
1 klyfta vitlök (mer om du gillar vitlök ;-) )
0,5 tsk koriander
0,5 tsk spiskummin
1 cm riven ingefära
Juicen av 1 lime
1 tsk kokossocker 
Tabasco


Riv alla moröter, blanda ihop dom. 


Blanda ihop alla ingredienser till sataysåsen i en skål. Häll över morötterna. Strö över hampafröna. Voilà!



Happy sommar!
Vilda

torsdag 9 juli 2015

Dagens sallad: Butternutspaghetti med avokado, kapris och rädisor

"Idag börjar det!" Pappa ringer innan vi hunnit iväg med barnen till dagis. "Nu får du börja ta hand om din gamle far"

Han jagade efter sin telefon i det becksvarta huset som ännu bara till hälften utrustats med el när han snavade på sin gigantiska persiska Sherlock-matta och någonting i fotregionen lät som en otursam snigel på en cykelväg. 

Så ja, nu får jag springa med gröt och snus åt min gamle far medan stackars Henrik får klara matlagningen på cafét alldeles utan sidekick :-(

Lite tröst är det alltid att dricka chagate till dagens kalla sallad...

Dagens sallad episod 3:


Butternutspaghetti med avokado, rädisa och kapris

1 valfritt salladshuvud
0,5 liten butternutpumpa
1 avokado
6 rädisor
1 vårlök
1 knippe persilja

Dressing

3-4 stjälkar färsk timjan
3 msk tamari
3 msk olivolja



Riv salladen i bitar, skiva avokado, rädisor och vårlök, spiralisera butternutpumpan och hacka persiljan. Blanda grönsakerna.

Avstjälka timjanen. Blanda ihop alla ingredienser under listan för dressingen. Häll över salladen och strö tranbären överst. Ät :-)

Kram kram,
Vilda

onsdag 8 juli 2015

Dagens sallad: Kiwi- och chilipekan

Dagens sallad, episod 2: Kiwi- och pekan


Kiwi- och chilipekannötssallad:


Valfritt salladshuvud
Blandade groddar
2 x mogna kiwifrukter
1 dl pekannötter
1 nypa chilipulver/ cayennepeppar
1 msk agave/ kokosnektar
1 nypa salt

Dressing:

1 dl cashewnötter
1 msk tamari
1 msk honung
1 tsk rökt paprikapulver
ev. chili
vatten


Att göra dagen innan (snabbvarianten är att lägga till kryddorna i dressingen istället): blötlägg pekannötter i 1-2 timmar. Häll av vattnet och skölj. Krydda de våta nötterna med chili/ cayenne, salt samt agave/ kokosnektar. Rör om så kryddan sprider sig väl. Ställ in i torkugn i några timmar. 

Riv av salladsbladen, skölj och lägg i en skål. Lägg i groddblandningen. Skiva kiwin och lägg över groddarna. Hacka pekannötterna (eller inte) och toppa salladen med. 

Mixa alla ingredienser för dressingen i mixer. Häll över salladen. 





Love love love
Vilda




tisdag 7 juli 2015

Dagens sallad: Broccoli, rödbetor, tahini och ingefära

Nu har sommaren satt igång minsann. Just som vi skickade ut ett mail om vad man gör en kall sommardag började solen skina och skina och barnen började bada och bada...

Fräscha Sommarsallader, episod 1: 


Rödbets- och morotssallad med tahini- och ingefärssås

1 salladshuvud, valfritt
1 rödbeta, riven
2 stora/ 4-5 små morötter, rivna
1 Rödlök, skivad
1 vår-/ salladslök, skivad
1 broccoli, uppskuren i små buketter
Broccolistjälk, skalad och skivad
2 msk olivolja
2 msk tamari
1 tsk curry
1 vitlök, skivad

Dressing

3 cm ingefära
2 msk tamari
4 msk tahini
vatten



Blanda rödbetor, rödlök, morot, och vårlök. Lägg broccolistjälk och buketter i en separat skål, blanda med tamari, olja och curry. 

Blanda till dressingen i mixer till en slät röra. Blanda dressingen med morotsblandningen. 

Lägg salladsblad i botten på en skål, släng i morotsröran med dressing, toppa med den marinerade broccolin. 


Smaklig måltid!


En sallad värdig en retrokanin

Kärlek!
Vilda



RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet